1. Статті
  2. Старша школа

Час пішов: п’ять порад як гарантовано отримати високий бал на ЗНО*

Підготовка до ЗНО надзвичайно важлива для кожного випускника, оскільки успішне його проходження стає запорукою вступу до вишу. Тому тестування стає основною темою для обговорення у сім’ях, де є одинадцятикласники, а стратегія підготовки обирається усією родиною. Звісно, вивчити усю шкільну програму за кілька місяців неможливо, але акумулювати знання, заповнити основні прогалини та морально підготуватися цілком реально. З нашими порадами зробити це буде простіше.

Самостійність, контроль чи підтримка

Враховуючи досвід тих, хто вже пройшов випробування, можна стверджувати, що оптимальним варіантом є поєднання батьківського контролю та занять з репетитором. Адже рівень самостійності у одинадцятикласників різний. Одні учні потребують постійного нагадування та допомоги, інші організовують підготовку самотужки. У будь-якому разі, залишати процес повністю без контролю не можна.

Спеціаліст у сфері освіти відразу розуміє, на чому робити акцент у підготовці, об’єктивно оцінює рівень знань, допомагає оперативно засвоїти інформацію, до того ж, індивідуальні заняття дисциплінують.

Вибір помічника

Незважаючи на всі переваги, навчання з репетитором має свої ризики, адже невдало обраний спеціаліст може поставити під загрозу увесь процес підготовки. Щоб знайти гарного спеціаліста, краще за все звернутися до педагогів, послугами яких залишись задоволені Ваші знайомі.

Відповідально треба підійти до місця пошуку помічника. Дошки оголошень не дають жодних гарантій. Освітні портали та форуми — більш вдалий, хоч і не ідеальний варіант. Чимало батьків знайшли кваліфікованих спеціалістів на ресурсі Метнись Кабанчиком, присвяченому пошукові виконавців для різних завдань. Адміністрація сайту перевіряє виконавців, під час вибору є можливість орієнтуватися на відгуки та рейтинг. Сервіс допоможе підібрати спеціаліста у своєму місті або для занять онлайн за допомогою Інтернету.

Учітесь, читайте

Важлива складова підготовки до ЗНО — спеціалізована література, яка у широкому асортименті представлена у будь-якій книжковій крамниці. Якщо учень має репетитора, то у підборі літератури слід користуватись його порадами. При самостійній підготовці варто звертати увагу на те, чи рекомендований посібник Міністерством освіти. Також краще обирати видання, які містять не лише інформацію, а й питання для контролю знань.

Корисними у підготовці стануть довідники з відповідних дисциплін, інформація у яких подана стисло та систематизовано. Не варто нехтувати й додатковою літературою, вона допоможе поглибити знання.

Підготовка онлайн

Для багатьох учнів цікавим та корисним буде використання ресурсів, які дозволяють не тільки отримувати знання, але й перевіряти їх, слідкувати за своїми результатами. Кращій організації сприяє навчання на онлайн-курсах. До того ж, так займатися можна, знаходячись у будь-якому куточку країни.

Тренування — гарантія успіху

Засвоєння матеріалу за допомогою додаткових джерел та репетитора — важлива складова успіху. Але треба не лише накопичити знання, а й уміти швидко знаходити відповіді, знати стратегії виконання завдань та добре орієнтуватися у системі оцінювання. У цьому допоможуть консультації спеціалістів та відповідна література.

Обов’язковий момент — ознайомлення з тестами попередніх років. Щоб оцінити рівень знань та морально підготуватися до важливих випробувань, краще пройти пробне тестування у навчальному закладі, онлайн або вдома за допомогою репетитора.

Отже, підготовка до ЗНО необхідна, незалежно від загального рівня знань. Правильно організований процес, використання сучасних можливостей та залучення кваліфікованих фахівців підвищать шанси на отримання хорошого результату.

Метнись Кабанчиком

Повідомити про помилку